Project JDBA.07 Herbestemming Twentolfabriek

Twentolfabriek

Invloed van Licht

Inleiding over het pand.

De Twentse Oliehandel (Twentol) was een import, fabricage en oliehandel bedrijf. In 1929 werd op een terrein aan het begtn van de Zutphenseweg de fabriek gevestigd, het tegenwoordige Hartenaasje. In 1949 is de fabriek als wederopbouwproject herbouwd.

In 1986 heeft Rijkswaterstaat een dijkverzwaring langs de IJssel uitgevoerd, waarbij de waterkering landinwaarts is verschoven. Dit is de stalen damwand langs de Gashavenstraat. Hierdoor is het terrein formeel ‘buitendijks gebied’ geworden. Het Hartenaasje is gevestigd aan de rand van het industriegebied, de stad en de 
landschappen, waardoor het een knooppunt is geworden.

In de ontwerpvisie speel ik in op het bevorderen van het bewustzijn van mensen. Het bewuster leven en kiezen voor biologisch of verpakkingsvrij consumeren.

Uitdaging

De voormalige twentolfabriek zal herbestemd worden naar een biologisch café en zero waste store. Daarnaast is er de kas met eigen moestuin. Het concept komt terug in de keuze van materialen en de beplanting. Verder zorgen de functies dat het samen een geheel wordt.

Het biologisch café serveert voornamelijk vegetarische en veganistisch eten. Het café bevindt zich op de begane grond en is afgesloten door middel van een glazen wand. De glazen wand doet denken aan de kas op de verdieping. In het café is er een grote bar in het midden gesitueerd. De bar dient als een eyecatcher in de ruimte. Hier worden de drankjes gereed gemaakt en kan er aan de bar gedronken worden. De keuken bevindt zich achter in de ruimte, hier worden de maaltijden bereidt. Om de bar heen zijn er tien tafels geplaatst, waarvan vier tafels een 4-persoons tafel zijn. In het café wordt je omringd door planten. Er zijn plantenbakken rondom geplaatst, waardoor de natuur naar binnen gehaald wordt. De ramen zorgen voor veel daglicht en ‘s avonds wordt de ruimte sfeervol belicht door kunstverlichting.

De tafels in het café zijn van het merk Arco. Arco produceert op een duurzame manier haar producten, waardoor de tafels minder slecht voor het milieu zijn. Ik heb gekozen voor een licht eiken afwerking, omdat ik natuurtinten wil gebruiken. De (bar)stoelen zijn van Gubi. Gubi werkt met kvadrat bekledingen, waardoor er gekeken kan worden naar goede kwaliteit stoffen die mogelijk ook duurzaam verkregen zijn of duurzaam in onderhoud zijn. De bar wordt op maat gemaakt van vuren Platowood. Deze planken worden in Arnhem van de oogstkaart gehaald. Door niet nieuwe planken te kiezen, maar gebruikte of beschadigde planken te kiezen, werk ik op een duurzame manier met mijn materialen. Het hout zal geverfd worden in twee kleuren, waardoor de bar nog meer zal opvallen.

In de keuken bevinden zich werkbanken, een inloop koelkast en een inloop vriezer. Tegenover de keuken zijn de toiletten geplaatst, waarvan de dames, heren en het mindervalide toilet. Bij de entree kom je gelijk in de grote ontvangsthal. Er bevindt zich een frontoffice, die je welkom heet en bij vragen kan helpen. Verder bevindt zich bij de frontoffice een garderobe en archiefkast. In de hal is een trap en lift naar de verdieping.

Als er naar links gelopen wordt vanuit de hal, dan kom je terecht bij het magazijn en de zero waste store. Hier kan verpakkingsvrij gewinkeld worden. Dit betekend dat de klant haar eigen bakjes/tasjes mee neemt. In de zero waste store zijn twee grote wandkasten te vinden, die droogwaren bevatten. Verder is er een koeling centraal gesitueerd, met verse groenten/fruit. Deze worden op biologische wijze verbouwd in de kas op de verdieping.

Op de verdieping is zoals eerder genoemd de kas te vinden. Deze wordt geplaatst op de plek, waar het huidige gebouw kapot is. In plaats van restaureren naar originele staat, zullen er dan glasgevels geplaatst worden, met een glazen dak. Er zijn 3 openslaande deuren naar het terras, zodat er genoeg frisse lucht is en er makkelijk op het dak water opgevangen kan worden. Naast de kas bevindt zich de feestzaal. Hierin is een vaste bar geplaatst voor drankjes. De bar is op eenzelfde manier als de bar in het café gemaakt. Verder is het mogelijk om 6 tafels met stoelen te plaatsen. Deze staan opgeborgen in de berging naast de personeelsruimte. In de feestzaal zijn oude schuurbalken van de oogstkaart bevestigd. Deze zorgen tevens voor de bevestiging van de verlichting.

In de personeelsruimte is een eettafel te vinden, waaraan geluncht of vergaderd kan worden. Verder zijn er kasten geplaatst, waarin het personeel veilig zijn/haar eigendommen kan opbergen. Tegenover de personeelsruimte zijn weer dames en heren toiletten geplaatst.

Gerelateerde projecten

Share by: